От самото начало на руско-украинската криза Анкара зае ясна, балансирана и

...
От самото начало на руско-украинската криза Анкара зае ясна, балансирана и
Коментари Харесай

Чавушоглу е в Москва

От самото начало на руско-украинската криза Анкара зае ясна, уравновесена и справедлива позиция, говорейки в поддръжка на върховенството на правото. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, преди разговори с съветския външен министър Сергей Лавров в Москва, предава Анадолската организация.

Според него, макар всички провокации, Турция поддържа позитивни връзки както с Украйна, по този начин и с Руската федерация, играейки ролята на почтен медиатор.

Чавушоглу акцентира, че Турция е ангажирана с Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите (Босфора и Дарданелите) и ще съблюдава нейните разпореждания. " С наслада научихме за решението на Русия да не прекарва (военни) кораби през проливите ", сподели министърът.

На собствен ред Лавров означи, че Русия и Турция имат различия по отношение на Украйна. Въпреки това, съгласно съветския министър, уравновесената позиция на Анкара е от особена стойност за Руската федерация.

" Москва високо прави оценка виновния метод на Анкара към условията на Конвенцията от Монтрьо, " акцентира Лавров.​​​

Руската експанзия в Украйна, която стартира на 24 февруари, провокира интернационално наказание, докара до финансови наказания против Москва и провокира напускането на световни компании от Русия. Повече от три милиона украинци са потърсили леговище в прилежащите страни.

С помощта на организацията от турска страна, руският и украинският външни министри се срещнаха в Анталия предходната седмица за първи път лице в лице от началото на войната на 24 февруари. Това стана на 10 март в коридорите на Международния дипломатически конгрес в Анталия. На срещата не бе реализиран важен напредък, само че Чавушоглу я дефинира като " цививлизована ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че полага услилия да органзира среща между президентите на Русия и Украйна, така като Анкара поддържа топли връзки и с двете враждуващи страни. Засега обаче тези старания не се увенчават с триумф.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР